Gümeli Beldesi Doğuda Devrek-Eğerci, Güney Batıda Düzce-Yığılca ilçesine sınırdaş kuzeyde Alaplı İlçesi ve Ereğli İlçesi, yüzölçümü olarak 105 km2 lik bir alana sahiptir. 250 ve 900 rakımlar arasında değişik yerleşim birimlerine sahip, 7 tepe 7 dereden 4 mahalle ve 22 yerleşim birimi olan bir orman bölgesidir.

Gümeli beldesi Batı Karadenizde bulunmakta olup Zonguldak Alaplı merkeze 24 km Zonguldağa ise 100 km uzaklıktadır. Belde ekonomik gücünü fındıkçılık, arıcılık, ormancılık, ıhlamur, kestane ve çiçek balı gibi tarımsal faliyetlerden karşılamaktadır.

Beldemizin yerleşik halkı, Dedelerimizin 1860-1870 yıllarında Ordu ili Gürgentepe İlçesinden 10 hane civarında olarak gelmiştir.

Gümeli beldesi köyken mübadeleden sonra bizim akrabalarımız olan Akköy ve Karakavuz olarak iki köy daha oluşmuş ve Alaplı-Ereğli de yaklaşık 15.000 civarında Alevi vatandaş bulunmaktadır. Beldemizde 12 adet Cem Evi bulunmaktadır.

Belediyemiz 3 memur, 4 işçi ve 8 tane hizmet alımından oluşan bir kadroyla Gümeli halkına hizmet vermektedir.

Gümeli Beldesi sınırları içerisinde yaylalarında (1600 rakım ) halen yazları yaylacılık yapılıyor ve 1000-1600 yıllık porsuk ağaçlarımız Orman Bakanlığı tarafından tescillenmiş Tabiat Anıtımız saklı göllerimiz şelalelerimiz keşfedilmeyi bekliyor. Ayrıca 2016 yılında 4112 yaşında dünyanın en yaşlı 5. ve Dünyanın en yaşlı Porsuk ağacı tescillenmiş ve adına da ‘Gümeli Porsuğu’ verilmiştir.

Beldemiz su kaynakları bakımından zengin, Alaplı ve çevre köylerinin suyunu karşılayacak şekilde içme amaçlı ihalesi yapılmış Gölet yapımı devam etmektedir.

Ayrıca belde merkezine getirdiğimiz şişeleme ve damacana tesisleri yapmak için uygun bir suyumuz bulunmaktadır. Suyumuzun test ve anazinizi  Ankara Refik Saydam Analiz Merkezinde  yaptırdık (2010) ve Türkiye Standartlarına uygun bir analiz sonucu çıkmıştır. Ancak Belediyemizin ve belde halkının ekonomik durumu zayıf olduğundan faaliyete geçiremedik. Bu konuda Girişimci ve Yatırımcıları beldemize beliyoruz. Eğer bu tesis hayata geçerse belediyemiz ekonomik kazanç sağlayacak ve istihdam sağlanacaktır.

Beldemizde Alaplı-Gümeli merkezde 2010 yılında asfalt yaptırarak Beldemiz içindeki mahallelerde 120 km anayolumuz var ve 2018 yılında 22 km sathi kaplama asfalt yapıldı ve diğer mahalleler içinde projemizi Çevre ve Şehircilik Bakanlığının onayını aldıktan sonra İller Bankası kredisi ile bütün yollarımızı asfalt yapmayı hedefliyoruz.

Beldemizde resmi kurum olarak İlk ve Ortaöğretim Okulumuz, Sağlık Evimiz, Çok Amaçlı Spor Salonumuz, Kültür ve Cem Evimiz bulunmaktadır.